2023/24-es tanév h

BAJNOKI CÍM!


Szőke Kitti (11.c) akrobatikus rock and roll Európa bajnok lett a The Szupergirls csapattal - felnőtt kategóriában.

Kitti évek óta halmoz el minket kiváló eredményekkel. Tudjuk, milyen kitartó edzés és lemondásokkal teli életforma kell ehhez a teljesítményhez.

Szerencsére időnként mi is láthatjuk egy-egy koreográfiáját az Illyés közönsége előtt.

Szívből gratulálunk, Kitti! További sok sikert kívánunk

FIZIKA HÍREK

Az Öveges József Kárpát-medencei Fizikaverseny országos döntőjén két 8. a-s diákunk,  Harasztosi Csanád és Lazányi Márton vett részt.

Lazányi Márton egyéni versenyben III. helyezést ért el és fizikatörténeti  megoldása különdíjat érdemelt. Ezzel gazdagította a Bolyai Csapatverseny magyar- és természettudományos országos első díjas eredményeit.

Gratulálunk a nagyszerű eredményekhez. Csak így tovább, fiúk!


NÉMET NYELV HÍREK


2024. 04. 23-án, Baján, az UDZ (Ungarndeutsches Bildungszentrum) által szervezett Országos Német Versenyen (ONV) a 7.a osztályos csapatunk elhozta a III. helyet (mindössze 0,5 ponttal lemaradva az ezüstéremről).
2024. 04. 23-án, Baján, az UDZ (Ungarndeutsches Bildungszentrum) által szervezett.


A verseny három fordulós volt, és a szokásos nyelvtani feladatok mellett, szöveges-logikai, kreatív, keresztrejtvény-típusú, szituációs, egyszóval nagyon változatos feladattípusok is mérték a felkészültséget.

Szívből gratulálunk a 7. a-s lányoknak,

Dolánszky Annának, Joó Dorottyának, Matuss Borbálának és Vincze Mirának, valamint felkészítő tanáruknak, Balogh Anna tanárnőnek!

INFORMATIKA HÍREK

Szívből gratulálunk Móricz Gergőnek (11.C), aki a HTTP Alapítvány által szervezett Szakma Sztár Fesztivál 2024 rendezvényen az EuroSkills verseny döntőjében második helyen végzett webfejlesztő kategóriában!

Hatalmas eredmény ez egy rendkívül összetett versenyen.

Bravó, Gergő!


SZÓNOKVERSENY

Kovács Dániel (12.c) a tavalyi 2. helyezését felülmúlva, megnyerte az idei Eötvös József Kárpát-medencei Középiskolai Szónokversenyt. Az első díj 100 000 forintos jutalma mellett külön említésre méltó, hogy tantárgyi keretben sem retorikai, sem beszédtechnikai képzést nem kapott. Nagyszerű eredményét saját munkájával, széleskörű olvasottságával,  illetve a rá figyelő kollégák segítségével érte el.

Dani is írt nekünk pár sort a versenyről:

Az Eötvös József Kárpát-medencei szónokverseny egy három fordulós verseny, melynek döntőjébe április 20-án országszerte és a határon túlról a 30 legjobb versenyző kapott meghívást az Eötvös Loránd Tudomány Egyetem szervezésében az ELTE BTK Múzeum körúti épületébe. A versenyzőknek 30 perc felkészülési időt követően egy maximum 5 perces beszédet kellett tartani a megadott idézetről, ami az idei döntőben Jackie Kennedytől származott "Élni akarom az életemet, nem domkumentálni". Dr. Kis Róbert Richárd, Príma Primissima díjas újságíró, a zsűrielnöke kihangsúlyozta, szerinte az idei volt a verseny történetének egyik legszínvonalasabb versenye és maga a verseny is szintet lépett az idei mezőny teljesítményét látva.

Szívből gratulálunk, Dani és felkészítő tanáraidnak, kiemelten Vadász András tanár úrnak is.


IRODALOM MÁSKÉPP

A hétvégén 2 napos versenyen mérték össze tudásukat az ország legjobbjai. Ez a verseny rendkívül korszerű: elsősorban a közösségi élmény, az együttműködés, közös gondolkozás jellemzi diákoknak és tanáraiknak szervezett szemináriumokkal.

A diákok évfolyamonként a korosztályuknak megfelelő két regényt vagy verseskötetet elemezve kapnak két feladatot. 24 órájuk van, hogy az adott művekhez

kapcsolódó esszétémában és kreatív írásban két szöveget alkossanak. Mindez kiegészül műhelymunkákkal, író – olvasó találkozókkal.

Idén Szűcs Ádám, A játék neve: Budapest írójával és Jász Atillával, A naptemplom

villanyfényben című verses regény alkotójával beszélgettünk. A kísérő tanároknak sem telik tétlenül a két nap, műhelymunkákban vehetnek részt. Ahogy már több alkalommal, idén is többek között Gyeskó Ágnes, gimnáziumunk tanára tartott nagy sikerű szemináriumot Filozófia és irodalom címmel.

A gimnázium évek óta sikeresen szerepel ezen a versenyen, ez a hagyomány idén sem szakadt meg.

Szrenkó Rozália 9.a osztályos tanuló megnyerte a Kriminális Budapest témában az országos versenyt. A mezőny nagyon szoros volt, Kormos Luca 9.a osztályos tanuló az 50-ből elért 42 ponttal 7. helyezést ért el.

Óriási teljesítmény, szívből gratulálunk a lányoknak és felkészítő tanáruknak, Varga Judit tanárnőnek.


SAKK

Szikszai Bertalan a tavaszi szünetben rendezett sakk bajnokságon megszerezte az U18-as Országos Korcsoportos Sakk bajnokság kupáját.

Ezzel jogot szerzett a prágai Európa Bajnokságon való induláshoz, amit augusztus végén rendeznek.

Szívből gratulálunk, Berci!


FRANCIA NYELV HÍREK

Egy igazán hiánypótló, országos, kulturális franciaversenyen vett részt Sebők Zsófia 9.c osztályos tanuló a Gödöllői Református Líceum Gimnázium intézményében, amelynek első kategóriáján elvitte az első helyet.

A verseny a Concours hors cours (órán kívüli verseny) játékos nevet kapta, hiszen a verseny tárgya az a sok-sok izgalmas frankofón információ volt, ami a tananyagon túlmutat.

Amíg a diákok dolgoztak, addig a kísérőtanárok a Tempus Közalapítvány képviseletében érkező előadót hallgathatták meg a külföldi tanulmányutakról, pályázati lehetőségekről.

Csemer Bogi – Boggie, a francia nyelvű dalaival is híressé vált énekesnő is fellépett a rendezvényen.

Igazán jókedvű, könnyed, franciás együttlétben volt részük a résztvevőknek, Sebők Zsófinak és felkészítő tanárának, Ganczer Viktória  tanárnőnek.

Szívből gratulálunk!


MEZEI DIÁKOLIMPIA DÖNTŐ


Mezei futó Diákolimpia országos döntő  – Gödöllő V. Korcsoport Leány - 3000 m

Csapat: 1. hely Budaörs, Budaörsi Illyés Gyula Gimnázium, Technikum és Szakképző Iskola

9. HERBÁK Emma Laura 00:11:47.5

10. HERBÁK Hanna Flóra 00:11:49.3

38. HOLLÁN Elza 00:12:58.8

49. SZŰCS Flóra 00:13:25.8

Mezei futó Diákolimpia országos döntő 2024 – Gödöllő  III. Korcsoport Fiú - 2500 m

Egyéni: 2. hely GRACE Patrik 8:18.0 3:19 min/km2 Budaörs, Budaörsi Illyés Gyula Gimnázium, Technikum és Szakképző Iskola

BOLYAI TERMÉSZETTUDOMÁNYI VERSENY

A 8.a osztály 4 fős csapata (Cserkúti Dávid, Damsits Ádám, Kukucska Szabolcs és Lazányi Márton) megnyerte a Bolyai természettudományi (kémia, fizika, biológia, földrajz) csapatversenyt.

Ők ennek az országos versenynek az abszolút első helyezettjei, akik 4 kemény (írásbeli és szóbeli) fordulón végig meneteltek a tanév során.

Büszkék vagyunk rátok, srácok! További sikereket kívánunk az elkövetkezendő gimis évekre.

ZRÍNYI ILONA VERSENY - MATEMATIKA 


Elnyertük a legjobb 6 osztályos  gimnázium díját a Zrínyi Ilona Matematika Verseny Megyei Fordulójában.

Két tanulónk is országos döntőbe jutott, nekik drukkolunk tovább:

Brickner Marcell (7.a) és Czifra Péter (9.a) érdemelte ki a továbbjutást, szívből gratulálunk nekik.

Mind a 6 évfolyamunk dobogón végzett csapatban, amihez minden induló teljesítményére szükség volt. Köszönjük az összes résztvevő helytállását.

Megyei évfolyam csapateredmények:

7. évfolyam - 1.helyezett

8.évfolyam - 3.helyezett

9. évfolyam - 1.helyezett

10.évfolyam - 2.helyezett

11.évfolyam - 2.helyezett 

12.évfolyam - 2.helyezett 

Tanárainkat is díjazták, nekik külön taps: Bankó Melinda és Máté Tóth Attila

És nézzük évfolyamonként az 1-10. helyezéseket, jó hosszú a lista...

7. évfolyam

1. helyezett Brickner Marcell és egyben az  országos döntőbe jutott

6. helyezett Csintalan Zalán

8. helyezett Kárai Kitti

10. helyezett Kotulyák Alicia

(szaktanár: Máté-Tóth Attila)

9.évfolyam

1.helyezett Czifra Péter 9.a  és egyben az országos döntőbe jutott (szaktanár: Szerencsés Krisztina)

6.helyezett Salavecz Dalma 9.b (szaktanár: Tollner József)

8.helyezett Nagy-Nyika Tamás 9.nyb  (szaktanár: Tollner József)

10.évfolyam

3. helyezett Kovács Bálint 10.a (szaktanár: Bankó Melinda)

9. helyezett Kun Balázs 10.a (szaktanár: Bankó Melinda)

12.évfolyam

3. helyezett Sajtos Olivér 12.a (szaktanár: Verebélyi Marianna)

4.helyezett Rákóczi Erik 12.b (szaktanár: Máté-Tóth Attila)


FUTSAL DIÁKOLIMPIA

Futsal csapatunk 4 forduló után az iskola történetében először bejutott az országos diákolimpia döntőjébe. A Kaposváron rendezett 3 napos eseményre 12 csapat kvalifikálta magát a 442 indulóból. Nagyon büszkék lehetünk a fiúkra, és edzőjükre, Katrus Tamás tanár úrra, akik végül a 7. helyen végeztek és nagyon fontos tapasztalatokkal távoztak a döntőről.

A későbbi második helyezett Pápától kaptak ki, a tornát pedig Zalaegerszeg nyerte.

Két éve dolgozik együtt a csapat, jövőre még jobbak lesznek – ígérik.

Szuper volt a hangulat is, hatalmas szurkolótáborral érkezett az Illyés – mindenkinek köszönjük, aki elkísérte a csapatot.

Gratulálunk a csapatnak:

Kósa Benedek 12.B, Duzs Dávid 11.B, Tóth Marcell 11.C, Marek Botond 10.A, Borsós Ábel, Buzás Marcell, Fiedler Gusztáv, Horváth Botond 10.B, Kiss Botond, Köves-Abay András 10.C,

További tagok: Rigó Martin 12.B, Mersich Dávid 11.B, Kubitsch Kristóf 11.A

Edző: Katrus Tamás

TRIATLON

Grace Patrik 7.a osztályos tanuló a tavalyi évben megrendezett versenyek pontozása alapján a triatlon sportág Gyermek korcsoport (2010-2011) 2023-as Ranglista 1. helyezettje lett; valamint az országos bajnoki cím megszerzésével a 2023-as Év triatlon sportolója címet is elnyerte.

Gratulálunk, Patrik!

BOLYAI ANYANYELVI VERSENY

A 8.-osok Ez a név jó lessz! nevű csapata nagyon magabiztosan, fantasztikus csapatmunkával nyerte meg az országos Bolyai Anyanyelvi Csapatversenyt maga mögé utasítva a legnagyobb nevű gimnáziumokat.

A verseny 3 fordulós volt, 1-2. írásbeli, a 3. szóbeli, ahol néhány nyelvi kérdést kellett kifejteni, majd egy drámapedagógiai feladatot megoldani egy közmondás kapcsán.

Gratulálunk a csapatagoknak (Varga Lili, Damsits Ádám, Kukucska Szabolcs, Lazányi Márton) és Kesjár Erika tanárnőnek.


Irány az Űr! 


Csapatunk (Bege Ádám, Blahna Vilmos, Timár Zsombor) és mentorunk, Keresztes Miklós tanár úr részt vett a hétvégén megrendezett Irány az Űr! 2023 Kárpát-medencei űrkutatási csapatversenyen. A több mint száz nevezett csapatból a döntőn a legjobb öt csapat mérhette össze a tudását a Magyar Zene Házában. A megmérettetésben a csillagászattal kapcsolatos lexikai tudásunkról, prezentálási készségeinkről, természettudományos ismereteinkről kellett tanubizonyságot tennünk. A nagyon kiélezett versenyben csapatunk másodikként végzett (mindössze 1 ponttal lemaradva a győztes csapattól!)

Nagy élmény volt számunkra, hogy találkozhattunk a jelenleg futó HUNOR- Magyar Űrhajós Program 4 űrhajósjelöltjével, akik közül egy - Farkas Bertalan után - a második magyar ember lesz, aki kijuthat a világűrbe.

A döntő minden percét nagyon élveztük, köszönjük Keresztes Miklós tanár úrnak a felkészítést, a Magyar Asztronautikai Társaságnak pedig a szervezést!"

Mi pedig szívből gratulálunk a fiúknak és Keresztes Miklós tanár úrnak és köszönjük a részletes beszámolót.


A Zöld Követ Egyesület és a FICSAK  KÜLÖNDÍJA


Kollégáink díjaival mindig öröm büszkélkedni, mert ilyenkor elmondhatjuk, hogy milyen csodálatos tanárok dolgoznak az Illyésben. Egy kis szeletét meg tudjuk mutatni annak a hatalmas munkának, amit egy-egy kollégánk végez.

Tóth-Pozsonyi Enikő tanárnő a pedagógusok számára fenntarthatóság témakörben meghirdetett pályázaton nyerte meg a 15 különdíj egyikét. A Zöld Követ Egyesület és a FICSAK által kiírt pályázaton 156 pedagógus vett részt.

Ha rajtunk múlna, Tóth-Pozsonyi Enikő tanárnő biztosan fő-fődíjat kapna, mert amellett, hogy matematikát és biológiát is tanít, évek óta végez igazi szemléletformálást az iskolánkban.

JUDO


Mórahalmon az országos judo bajnokságon, 2023.12.02-án ,Felnőtt III. Osztályban női -78 kg súlycsoportban 1. helyezést ért el Garamvölgyi Nóra a 10.a-ból.

Ezzel Magyar Bajnok lett a súlycsoportjában.


Szeretettel gratulálunk, Nóri és kívánunk további sikeres versenyzést!

FUTSAL MEGYEI BAJNOK


Beérett a sok éves munka: Katrus Tamás edző felkészítésével megyei bajnokká erősödött az illyéses futsal csapat.

Pénteken a V-VI. korcsoportos futsal diákolimpia keretében megyei döntőt rendeztünk az Aramis Sportcsarnokban, ahol a tavalyi országos 2. helyezett dunakeszi Radnóti, a szentendrei Móricz és a budakeszi Nagy Sándor csapatait fogadtuk.

A futsal csapatunk évek óta rendszeres résztvevője a megyei döntőnek, de az iskola történetében először, 34 iskolát megelőzve sikerült nyerniük, amivel kijutottak az országos elődöntőre.

Eddigi mérlegük a 3 forduló alatt: 11 mérkőzésből 9 győzelem, 2 döntetlen, vereség nélkül.

A csodacsapat tagjai: Kósa Benedek, Rigó Martin, Tóth Marcell, Duzs Dávid, Mersich Dávid, Kubitsch Kristóf, Borsós Ábel, Buzás Marcell, Horváth Botond, Fiedler Gusztáv, Kiss Botond, Köves-Abay András és Marek Botond.

Ráadásul Borsós Ábelt a torna legjobb kapusának választották.

Köszönjük az Aramisnak, hogy biztosította az edzés lehetőségét és természetesen Katrus Tamás tanár úrnak a hibátlan felkészítést.

LOVASSPORT


első illyéses díjlovas eredményünk:

Juhász Emma, 12. A osztályos tanulónk a Díjlovas Championátus Mb kategóriájában Ifjúsági 2. helyezett lett!


Szívből gratulálunk Emmának és csodaszép lovának.

FUTÁS


Akikre néhai igazgatónk, Tóth Béla is büszke lehetne. Az Illyés tanárai nemcsak a tantermekben mutatják meg szupererejüket, hanem a futópályákon is odateszik magukat.

9-en indultak ma a Kis-Balaton Kör Futóversenyen. 2, 3, ill. 4 fős csapatokban futották le a 35 km-es kört. A nagy meleg ellenére szuperül érezték magukat, mi pedig büszkén drukkoltunk a távolból.


A képen a remek csapat: Szuromi Ádám, Vereckei Noémi, Péter András, Lehota Edit, Karlik Zsuzsanna, Németh Eszter, Tollner József, Meinczinger Szilvia és Keresztes Emília