2020/21-ES TANÉV

PRIMUS INTER PARES DÍJAK

Primus Inter Pares Díj adható azon tanulóknak, akik országos tanulmányi versenyen (amely legalább kétfordulós) a legjobb 10 közé kerültek, vagy OKTV vagy SZÉTV versenyen a 11-20. helyen végeztek.
Adható továbbá azoknak a tanulóknak is, akik országos kulturális- vagy diákolimpiai sportversenyen „A” kategória (profi) 2-3. vagy „B” kategória (amatőr) 1. helyezést, nemzetközi diákolimpián, kontinens ill. világversenyen kiemelkedő helyezést értek el.


Primus Inter Pares 12.a

  • Raschek Zsófia

  • Balogh Ákos László

  • Csapó Szabolcs Tibor

  • György Bálint

  • Lakatos Nóra Julianna

  • Nemess Dóra Lilla

  • Szarka Vica

  • Szigeti Sarolta

  • Szikszai Szonja

  • Szolek Réka

  • Takács Teodóra

  • Tonomár Kata Zorka

  • Zsuppán Réka


Primus Inter Pares 12. b

  • Sági Ivett

  • Szeidl Ilka

  • Tóth Lotti

  • Kápolnai Krisztián


Primus Inter Pares 12.c

  • Fehér Kaplár Zsombor

  • Sipos Dorka

  • Kaltenecker Luca



ILLYÉS EZÜST GYŰRŰ

A ballagási ünnepélyen adjuk át - az Illyés ezüst gyűrűt azon tanulóknak, akik az OKTV-én és a SZÉTV-en 1-10. helyezést értek el, továbbá azon tanulóknak, akik országos egyéni vagy csapatbajnoki címet szereztek „A” kategóriás sportversenyen és/vagy kulturális versenyen.

Ezüst gyűrű 12.a

  • Kovács Kincső

  • Dörnyei Bendegúz

  • Havasi Kinga

  • Kollár Adél

  • Regőczi Nóra

  • Tóth Luca Lotti


Ezüst gyűrű 12. c

  • Schmidt Zsófia

  • Matécsa Dániel


VÁNDORDÍJAK

Kiemelkedő Kulturális Tevékenységért Vándordíj: Keresztes Hanna: 12.b és a 10.b Mesecsatorna csapata.

Innovációs Kupa Vándordíj: Illyés Lapok (Váradi Kata 12.c)

Legjobb Csapat Vándordíj: Gólyatábori csapat: (Főszervezők: Raschek Zsófia 12.a, Szablár Dorina 12.b, Kalászi Simon 12.c)

Legjobb Tanuló Vándordíj: Matécsa Dániel :12.c

Iskola Diáksportjáért Vándordíj: Lakatos Nóra 12.a és Váradi Kata 12.c Lehota Blanka 12.a

Kiemelkedő Közösségi Munkáért Vándordíj: Raschek Zsófia 12.a

Közösségi Szolgálat Díj: Raschek Zsófia 12.a, Cseke Dusán 12.b, Régi Boglárka 12.c




BALLAGÁS- ILLYÉS DÍJAK KITÜNTETETTJEI 2021

Örökös diák: Váradi Kata 12.c

további díjazottak

gratulálunk!



JÓ TANULÓ JÓ SPORTOLÓ

Nemrég örültünk együtt iskolánk 10. a osztályos tanulója, Kovács Ferenc Soma sikerének, aki a héten 3000m akadály számban megfutotta a junior, azaz U20 (!) Európa Bajnokság kvalifikációs szintjét és ezzel az idősebb korosztályban fogja képviselni hazánkat Tallinnban 2021. július 15-18. között az U20-as Atlétikai EB-n.

Hatalmas büszkeségünkre, Ferenc 2020-ban MAGYAORSZÁG JÓ TANULÓJA, JÓ SPORTOLÓJA lett. Immár 4. alkalommal nyerte el az Emberi Erőforrások Minisztériuma kitüntetését, a kiváló tanulmányi eredményei és kitűnő sportteljesítménye miatt. Sajnos a minisztériumi ünnepélyes díjátadóra a pandémia miatt nem került sor, az oklevelet személyesen nem vehette át.

A tavalyi évben középtávfutásban a legkiemelkedőbb eredménye a fedettpályás OB-n 3000m-en elért 2. helyezése és a szabadtéri OB-n 2000m akadályon megszerzett ezüstérme volt. Ennek köszönhetően a korosztályos ifjúsági (U18) atlétikai válogatott tagja lett.

Áprilisban érkezett a hír, hogy Feri egy nagyon nívós középiskolai külföldi tanulási lehetőséget kapott. Elsősorban tanulmányi eredményeinek köszönhetően egy rettentően hosszadalmas és nehéz kiválasztási folyamaton átesve egyéves tanulmányi ösztöndíjat kapott egy bentlakásos, magán, elit fiúiskolába Washingtonhoz közel, a Woodberry Forest School-ba.

Izgalmas, kihívásokkal teli és nagyon sikeres tanévet kívánunk, kedves Ferenc!

RICHTER ÖSZTÖNDÍJ


Novák Dániel, 11.c osztályos diákunk elnyerte a Richter Gedeon Talentum Alapítvány Ösztöndíját, amit természettudományos pályára készülő tehetséges végzősöknek ítélnek oda.

Dani szeptembertől egy tanéven át részesül ösztöndíjban.

Köszönjük a lehetőséget és gratulálunk Daninak!


VILÁGBAJNOK

Göbölös-Szabó Dorka a Szerbiában megrendezett Gyerek Fitness Világbajnokságon a 15 éves korosztályban VILÁGBAJNOK lett. Ez egyben a gyerekkategória utolsó éve: 10 év 10 Világbajnokság - Dorka 6-15 éves kora közt minden évben kijutott a VB-re, - ez nemzetközi szinten is kiemelkedő - mellette Világkupa és több Európabajnokság résztvevője.

15 nemzetközi versenyen folyamatosan az első 4 között volt Dorka, 1 Európabajnoki cím, VB-n és EB-n 4 ezüstérem és 5 bronzérem büszke tulajdonosa és 13-szoros Magyar Bajnok.

Nem mellesleg az Illyés nulladikos kiváló tanulója. Mi pedig a csodáló tanárai.

Csak így tovább, Dorka!


MATEK EREDMÉNYEK

A Zrínyi Ilona Országos Matematika Versenyen iskolánké lett a hatosztályos gimnáziumok versenyében az ELSŐ helyért járó kupa.

Tichy Márk országos 12. helyzést ért el a Zrínyi Ilona Matematika versenyen, 1. helyezett lett a Pest-megyein, és az Arany Dániel országos versenyen a dobogó 3. fokára állhatott. Ezen a versenyen Rákóczi Erik a 15. helyet szerezte meg.

A Kenguru országos versenyen a 10. helyen végzett Karkó Bálint!

Gratulálunk a fiúknak és felkészítő tanáruknak, Szakálné Gulyás Katalin tanárnőnek.


RITMIKUS GIMNASZTIKA ORSZÁGOS BAJNOKSÁG

Tagai Boróka Ariella (9.a), a Hegyvidék Szabadidősport versenyzője, a június 6-án rendezett Ritmikus Gimnasztika Országos Bajnokság felnőtt, 2.osztály kategóriában Országos Bajnok lett! Egyéni csapatban két csapattagjával is a dobogó tetejére állhatott.

Gratulálunk, szép volt!

OROSZ OKTV

Schmidt Zsófia (12.C) az Országos Középiskolai Tanulmányi Versenyen orosz nyelvből ért el 7. helyezést.

Zsófinak és felkészítő tanárának, Haraszti Klára tanárnőnek szívből gratulálunk ehhez a nagyszerű eredményhez.


FÖLDRAJZVERSENY

Hajdú Zsófi a Lóczy Lajos Országos Földrajzversenyen a 10. évfolyamosok mezőnyében országos 3. helyezést ért el.

Zsófi a tavalyi versenyen pedig a kilencedikesek között országos 8. lett. A döntő megrendezése a járvány miatt az idei tanévre csúszott, ezért ebben az évben két kitűnő eredményt zsebelt be Zsófi.

A 9.évfolyamosok mezőnyében országos 13. helyezést ért el Vadász Eszter (9.a), neki is s felkészítő tanáruknak, Bene Tünde tanárnőnek is szívből gratulálunk.


ORSZÁGOS NÉMET NYELVI VERSENY EREDMÉNYE


Kovács Bálint (7.a), az Országos Német Nyelvi Verseny döntőjében 10. helyezést ért el, felkészítő tanára, Somogyi Zsófia tanár.

Gratulálunk.

ÚT A FÁRAÓ SÍRJÁIG

A Szépművészeti Múzeum "Út a fáraó sírjáig" c. országos, 4 fordulós pályázatán 3. helyezést ért el a 9.b-s csapat: György Iván, Kálmán Simon, Karátsony Tibor, Krett Zsuzsa.

A videókészítés a pályázat utolsó feladata volt. A kiírás szerint egy szabadon választott műfajú 2 perces kisfilmet kellett készíteni, megadott filmekből (kb. 50 db) max. 20 másodperces vágásokkal. A filmhez megfelelő hangulatú zenét is kellett választani. A film témája egy, a verseny korábbi feladatlapjaiból megismert királysír felfedezése, vagy a felfedezés egy eseményének a feldolgozása volt.

Nézzétek ti is!

Gratulálunk a csapatnak és felkészítő tanáruknak, Szilágyi Katalin tanárnőnek!

A KÖLTÉSZET NAPJA

Variációk József Attilára, 2021-ben a 12.b tanulóitól:

Keresztes Hanna verse

Jordán Farkas verse

Mayer Csenge verse

Wein Zsigmond verse


Hajdu Zsófia (10.a) és Pintér Bálint (9.a) előadásában Csorba Győző és Kollár Árpád műveit hallhatják az alábbi linkeken:

Zsófi:

https://www.youtube.com/watch?v=Vbq9vyUZZ4k

Bálint:

https://www.youtube.com/watch?v=LDG5xwCB9Qg&t=5s

https://www.youtube.com/watch?v=Yhj5DJj9g4w&t=2s

JÖVŐT ÉPÍTŐK GENERÁCIÓJA (JÉG) A JÉG KÖZÉPISKOLÁS VERSENY

8. helyezett lett iskolánk Corvin-Us nevű csapata a JÉG Középiskolás Versenyen. A csapat tagjai Farkas Benedek, Schuszter Máté és Vigh Péter a 10. a osztályból.

A Budapesti Corvinus Egyetemen, a Közgazdaságtudományi Kar támogatásával immár nyolcadik alkalommal rendezte meg a Jövőt Építők Generációja (JÉG) a JÉG Középiskolás Versenyt. A versenyre háromfős csapatok nevezhettek. Az országos versenyen három online fordulóban a csapatok közismereti és gazdasági témakörökben mérhették össze tudásukat. A 127 csapatból a selejtező 10 legjobb csapata jutott be az országos döntőbe, ahol az álmaik vállalkozási ötletét kellett összeállítaniuk és prezentálniuk a szakmai zsűri előtt.

Így írtak a fiúk a bemutatott üzleti ötletükről, mellékelve csapatuk logóját:

"Egy olyan kiszállító céget indítunk, mely a kiválasztott bevásárlóközpont számos boltjából az ügyfél ajtajáig viszi a bevásárlást akár másnapi szállítással. Szolgáltatásunk applikáción illetve weboldalon keresztül érhető el. A pláza üzleteinek összes készleten lévő terméke megtalálható egy helyen. Összehasonlítjuk a boltok árait és a vásárlási szokások alapján javaslatokat teszünk, hogy ezzel is megkönnyítsük a vásárlónk dolgát. Segítünk, hogy soha ne maradjon a müzli tej nélkül."

Gratulálunk a fiúknak és felkészítő tanáruknak, Bene Tünde tanárnőnek!

A KÖZGAZDASÁGI DIÁKOLIMPIÁN ORSZÁGOS 4. HELYEZÉS ÉRT EL
FEHÉR-KAPLÁR ZSOMBOR (12.C) TANULÓNK

Fantasztikus eredmény!
Zsombinak és felkészítő tanárának, Bene Tünde tanárnőnek szívből gratulálunk.

A cseh kezdeményezésre elindított, nemzetközi versenyre a középfokú oktatási intézményekben tanuló diákok jelentkeztek az ország 37 településének 62 középiskolájában, valamint Erdélyből, Székelyudvarhelyről és Marosvásárhelyről is – összesen csaknem 300-an. A vetélkedő írásbeli fordulóiban legjobban szereplő kilenc diák jutott a szóbeli fordulóba. Itt egy szakmai zsűri előtt adtak számot tudásukról. A zsűri tagjai: Kovács Árpád, a Költségvetési Tanács elnöke, az MKT örökös tiszteletbeli elnöke; Kocziszky György, a Miskolci Egyetem egyetemi tanára, a Monetáris Tanács tagja és Trautmann László, a BCE egyetemi docense, az MKT Fejlődésgazdaságtani Szakosztályának elnöke. A döntő fővédnöke Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke volt, a verseny kezdetén pedig egy videóüzenetben Virág Barnabás, az MNB alelnöke köszöntötte a versenyzőket.

A V4-es Közgazdasági Olimpia nemzeti döntőjének helyezettjei: 1. Nacsa Flóra, a székesfehérvári Teleki Blanka Gimnázium diákja; 2. Házi Bálint, a Szegedi SZC Kőrösy József Közgazdasági Technikum diákja; 3. Szűcsi Levente, az egri Neumann János Gimnázium, Technikum és Kollégium diákja lett. Rajtuk kívül a nemzetközi döntőbe jutott még Fehér-Kaplár Zsombor, a budaörsi Illyés Gyula Gimnázium, Szakgimnázium és Technikum tanulója, továbbá Tolnai Nándor László, a budapesti BGSZC Hunfalvy János Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági és Kereskedelmi Szakközépiskola tanulója.

EREDMÉNYEK A 2020/21-ES TANÉVBEN


Attól még, hogy az iskolalátogatás átmenetileg szünetel és a járvány egyelőre nem csitul, mi éppolyan büszkék vagyunk kiváló eredményeinkre. Itt csak a legkiemelkedőbb, ORSZÁGOS helyezéseket osztjuk meg, de szívből gratulálunk az összes OKTV-n indulónak és a második fordulóba jutott diáknak és tanáraiknak is.

német nyelv 3. hely Matécsa Dániel 12c (Kerékgyártóné Bacsur Éva)

olasz nyelv 6. hely Kovács Kincső 12a (Doleviczényi Mónika)

orosz nyelv 7. hely Schmidt Zsófia Erzsébet 12c (Haraszti Klára)

dráma 12. hely Raschek Zsófia 12a (Barity Bianka)

német nyelv 20. hely Lukács Flóra Viktória 10b (Ágoston Annamária)

angol nyelv 26. hely Varga Dániel 11c (Béndek Péterné)


ONLINE INNOVÁCIÓS NAP

Büszkén osztjuk meg ezt a nagyszerű hírt. A 12.a-sok két csapata elhozta az első és a második díjat is.

Gratulálunk a csapattagoknak és felkészítő tanáruknak, Balogh Anna tanárnőnek.

A Junior Achievment Innovációs verseny 1. helyezett csapata:

Szikszai Szonja, Kerekes Tímea, Kovács Eszter, Kollár Adél, Dörnyei Bendegúz

2. helyezett csapat:

Andrási Gellért, Balogh Ákos, Czifra Vazul, Csábi-Kis Henrik, György Bálint, Kubitsch Kevin

SZALAGTŰZÉS 2021

Kedves Diákok, Tanárok, Rokonok, Barátok!

Szeretettel hívjuk meg Önöket a végzős évfolyamok szalagavató online műsorára, 2021. március 12-én, 18-órakor.

A 2021-ben végző osztályaink a járványhelyzet legnagyobb vesztesei. Tavaly március óta már a nyolcadik hónapot kénytelenek távoktatásban tölteni az osztálytársak, tanárok személyes kapcsolata nélkül.

Elmaradtak az utolsó Illyés Napok, számos verseny, a készülés a szalagavató bálra, az utolsó kirándulás. Bizonytalanság, havonta változó körülmények, tervezhetetlen jövő.

Az osztályfőnökök, tanárok hatalmas energiákkal igyekeznek tartani a lelket a diákokban, őrizni az osztályközösséget.

Kedves 12.a, 12.b és 12.c!

Szeretnénk mindent megtenni, hogy teljesnek érezhessétek ezt az utolsó tanévet is. Fogadjátok szeretettel a rendhagyó szalagtűzésen készült felvételeket és a tiszteletetekre szóló köszöntőket.

MESECSATORNA

A 10. b osztály 23 tagja 1 hónap alatt elkészitett egy 11 saját (!) meséből álló hangoskönyvet, természetesen saját illusztrációkkal.

Ezen a csatornán nézhetik végig az elkészült mesevideókat:

https://www.youtube.com/channel/UCQD4d6UKYjginI09tmAY-VA

Kesjár Erika, az osztály magyartanára találta ki és irányította ezt a munkát, olvassátok az ő összefoglalóját:

Mesevarázs kisbaglyoknak

Karácsonyi ajándék egy speciális iskola elsőseinek, A Bölcs Baglyoknak

Hogyan teljesítsünk közösségi szolgálati órákat az online tanítás alatt? Több fórumon is olvasható, hogy az érettségi egyik feltétele, az 50 óra teljesítése, jelen körülmények között nem annyira biztos, ezért felmerült bennünk az ötlet, hogy olyan projektnek állunk neki, amely otthoni körülmények között is kivitelezhető, és közelebb visz a négyéves célhoz.Mindenképp olyan témát kerestünk, ami mind a készítőnek, mind a befogadónak ugyanolyan örömet okoz, így esett a választás a mesékre. Egy speciális általános iskola, a Montágh Imre suli elsősei lettek történetek címzettjei. Először közismert mesék felolvasása és illusztrálása volt a terv, de ahogy a huszonhárom 10. b-s diák elkezdett együtt gondolkodni, nyilvánvalóvá vált, hogy mindenki szívesebben írna saját meséket.

Gyorsan eldőlt, ki melyik szerepben próbálna szerencsét: író, illusztrátor, zeneszerző vagy felolvasó lesz, esetleg az informatikai háttértevékenységet végzi. Ahogy telt az idő, a szerepek gyakran összemosódtak, és többen vállaltak többféle munkát az elmúlt egy hónapban.

A feladat csak látszólag volt egyszerű, hiszen ezek a 6-8 éves gyerekek kisebb-nagyobb mértékben mind értelmi fogyatékkal élnek, és ahhoz, hogy élvezhessék a meséket, különösen körültekintőnek kell lennünk mind a cselekmény, mind az illusztráció megalkotásában. Ehhez kiváló szakmai útmutatókat kaptunk az osztályban tanító gyógypedagógusoktól, illetve figyelembe vettük a nem túl ismert KÉK, azaz a Könnyen Érthető Kommunikáció módszertanát.

Az eredmény tizenegy gyönyörűen illusztrált csodálatos mese lett, amelyeket egyedileg komponált zene foglal keretbe.

A munka 10 közösségi óráért kezdődött, egy teljes hónapig érlelődött és fejlődött. Napi rendszerességgel olvastuk, néztük és hallgattuk egymás munkáit, tettük hozzá a véleményünket, bátorító szavainkat, óvtuk, formáltuk, szépítgettük, becézgettük. Nagyon megszerettük.

Ez pedig a csapattagok véleményének csokra: Mit adott számodra ez a projekt?

„Élményt. Megmutatta milyen jó osztályom van! Büszke vagyok rájuk.”
„Örömet, mert valami széppel lett több ezáltal a világ.”
„Megmutatta, hogy egy kicsi lépéssel is mennyi mindent tehetünk a többi emberért. Illetve, hogy hatékony csapattal jó együtt dolgozni.”
„Nagyon jó betekintést nyerhettem a valamilyen fogyatékkal élők életébe és értelmezési módszereikbe, ezen kívül a tudást, amit jó ideje megtanultam, most bevethettem, mind a meseírásban, a zenekomponálásban, és a videó feldolgozásban.”
„Örömöt adott és ihletet a rajzoláshoz.”
„Hatalmas élményt. Kicsit közelebb kerültem olyan osztálytársaimhoz is, akikkel amúgy nem vagyok egy baráti társaságban. Rengeteg örömöt az, amikor megdicsérték a többiek a mesémet, és maga a meseírás is. Jó volt látni, hogy mindenki mennyire lelkesen csinálta és mennyire jól összeállt az egész. A kreatív írás lehetőségét, és rájöttem, hogy mennyire élvezem az írást. Arra is rájöttem, hogy gyerekeknek írni nagyon hálás feladat, és elhatároztam, hogy ha nekem valamikor lesznek gyerekeim, biztosan fogok nekik meséket írni.”

SPORTEREDMÉNYEK

Pest Megye Legjobb Sportolóit jutalmazták a Sportkarácsony 2019 rendezvény keretében:

Iskolánk 8. osztályos kiváló sportolója, Szűcs Bianka Az Év Legjobb Pest Megyei Diáksportolója 2. helyezésért járó díjat vehette át.

Az év testnevelője, Bia edzője, iskolánk testnevelő tanára, Egri Gyula tanár úr lett.

Az év legeredményesebb iskolája címet pedig pedig (az általános iskolai kategóriában) iskolánk nyerte el.

Szebben nem is végződhetne ez az év.

Gratulálunk Biának és Egri Gyula tanár úrnak is.


Iskolánk versenyeredményeit az alábbi mappákban tekinthetik meg: