Nemzetközi Drámaprojekt


Nemzetközi Drámaprojekt (angol nevén ITP) egy több mint 15 éves múltra visszatekintő program. Évenként egy alkalommal kerül megrendezésre hazánkon kívül Hollandia, Olaszország, Csehország Görögország, Finnország és Románia egy-egy iskolájának részvételével.


A gyakorlati megvalósítás úgy zajlik, hogy a fent említett országok valamelyike vendégül látja a többi résztvevő ország öt diákját, akik egy előre megbeszélt témakörben egy 20 perces színdarabot mutatnak be. A felkészülésre a diákoknak több hónap áll rendelkezésre és munkájukat rendszerint egy az iskola által felkért külső szakember segíti.

A program helyszínén a különböző országokból érkezett diákok nemzetközi teameket alkotva egy másik- rendszerint rövidebb (10-15 perces) darabot is színpadra visznek, melynek témaválasztása és kivitelezése a helyszínen történik. A diákok munkáját itt is az előbb említett szakemberek segítik. (Tehát pl. egy magyar rendező egy holland, egy cseh, egy olasz, egy román valamint egy magyar diákkal fog együtt dolgozni.)

Az egyetlen szabály, hogy mind a nemzeti, mind pedig a nemzetközi darabot szöveg nélkül kell bemutatni.


A projekt minden év tavaszán kerül megrendezésre, egy hétig (szombattól szombatig) tart az alábbi menetrend szerint:


Szombat- Delegációk érkezése

Vasárnap-Délelőtt családi nap (diákok vendéglátó családokkal, tanárok helyi iskolai szervezésben pl. városnézésben vesznek részt ), délután ’nemzeti’ darab bemutatója egymásnak.

Hétfő-Délelőtt nemzetközi teamek megszervezése, témaválasztás, próbák. Este tanároknak közös vacsora.

Kedd-Nemzetközi darabok próbája egész nap, Este tanároknak közös vacsora.

Szerda-Kultúrprogram: egész napos kirándulónap, Este színházlátogatás, illetve tanároknak közös vacsora

Csütörtök-Nemzetközi és nemzeti darabok próbája egész nap, Este az összes darab bemutatója nagyközönség (diákok, tanárok, szülők) előtt.

Péntek-Délelőtt: Projekt értékelése és szabadprogram Este búcsúrendezvény vacsorával és programmal minden résztvevő számára.

Szombat-Delegációk távozása