Almost Antigone 1997. országos 1. hely

Over The Wall 1994. országos 2. hely

Snow Queen 2007 AQrtscene Festival Ghent

Angol nyelvű diákszínjátszó kör történtete iskolánkban

Az angol nyelvű diákszínjátszás hazai története 1992-ben kezdődött, amikor az amerikai Békehadtest két aktivistája felvetette, hogy középiskolás amatőr színjátszók évenként rendezhetnének egy fesztivált, ahol angol nyelvű színdarabokat mutathatnának be egymásnak. Az ötlet lelkes fogadtatásra talált, és az elmúlt 20 évben már több száz diákszínjátszó csoport mutatkozott be az évenként megrendezett fesztiválokon.

Iskolánk 1993 óta vesz részt az Országos Angol Diákszínjátszó Fesztiválon, és számos szép sikert tudhatunk magunkénak. Csaknem minden évben dobogós helyezést értünk el az országos döntőben, sőt 1997-ben és 2002-ben első helyezettek lettünk.

Immár az ötödik színjátszó generáció nő fel iskolánkban. Ez jól mutatja, milyen nagy örömmel és kitartással képesek a diákok dolgozni egy közösen választott cél érdekében. Sok példa adódott arra is, hogy egy-egy szerényebb nyelvtudású tanuló valósággal szárnyakat kapott a színpadi sikere miatt és mára már folyékonyan fejezi ki magát angolul.

Theater, really - országos 2. hely 2001. , legjobb színész: Zombori Áron, legjobb kiejtés: Somogyi Zsófia

Salty Soup Variations - országos 1. hely 2001., legjobb színésznő: Maksai Kinga

A.T.O.M or The Tragedy Of Man - országos 2. hely 2002.

2003 óta nemzetközi eredményeink is vannak. Rendszeres résztvevői vagyunk a belgiumi Artscene Festiválnak, emellett szerepeltünk a „Színház az egész világ” elnevezésű hollandiai seregszemlén, a grenoble-i Nemzetközi Ifjúsági Színházi Találkozón, illetve egy szicíliai iskolai csereprogramban.

Előadásaink szeptembertől májusig készülnek, hetenként egyszer próbálunk. A színjátszók számára a tanév szerkezetének biztos alapja a fesztiválra való készülés. A tét igen nagy: Az Illyés Gimnáziumtól mindenki minden évben kimagasló színvonalat vár! Ez rendkívül jó nevelő hatású, mivel a társulat májusra teljesen összeforr és mindenki a közös siker lázában ég!

2011-ben partneriskolának jelentkezett a Liceo Scientifico G. Galilei nevű szicíliai gimnázium. Meghívásukra egy hetet töltöttünk Catania városában, ahol az Over The Wall c. előadásunkat mutattuk be nagy sikerrel.

2012-ben pedig újra részt vettünk az Artscene fesztiválon Belgiumban, ahol a közönség véleménye szerint a legjobb előadással léptünk színre: Colin Jux Runaway című zenés darabjával.

2016-ban William Shakespeare halálának 400. évfordulója alkalmából a British Council és a Nemzeti Színház pályázatot hirdetett angol diákszínjátszó csoportok részére. Ezen a Szentivánéji álom című előadásunkkal országos második helyezést értünk el.

2017 óta újra részt veszünk a Veszprémi Egyetem által évente megrendezett Országos Angolnyelvű Diákszínjátszó Fesztiválon.

Köszönettel tartozom Budaörs Város Önkormányzatának a folyamatos erkölcsi és anyagi támogatásért, valamint minden kollégámnak, hogy megértő hozzáállásukkal segítik munkánkat.


Vadász András


The Great Persky 2010. Artscene festival Ghent

2011 Over The Wall

2012 Colin Jux Runaway